mandag 15. november 2010

Ti amo Raffaele!!! - Vox populi i Roma


I love Veronica Olsen leste vi på herretoalettet i Bruravik i Hardanger. Og selvfølgelig finnes det kjærlighetserklæringer også på romerske vegger! Denne fra en liten bakgate i Trastevere. På bygninger og monumenter over hele byen finner man kunngjøringer og meningsytringer. Se Folkets røst - Vox populi i Roma anno 2010!

Roma er en nedtagget by. Italias museer og kulturminner lider under trange økonomiske rammer og sviktende vedlikehold. De neste årene er budsjettet for vedlikehold av landets kulturminner beskåret med over 2 milliarder kroner. Museumsfolk fortviler og det har i disse dager vært streiker ved flere av landets museer og kulturminner i protest mot regjeringens politikk. Størst oppmerksomhet denne uken har vært rettet mot Pompeii, der et helt hus har rast sammen på grunn av manglende vedlikehold.

Resultatet av denne politikken er et mylder av nye og gamle budskap på bygninger og monumenter, fordi arbeidet med å fjerne taggingen nedprioriteres. De gamle marmortavlene, skrevet av geistlige og verdslige myndigheter, har fått konkurranse fra folkelige ytringer.


Dette er en av de mange gravplatene som er festet til ytterveggen på den berømte kirken St.Maria in Trastevere. Ikke mange hundre meter unna, på den andre siden av Tiber, har en sjablongmaler svart med en besk kommentar til den siste tidens avsløringer av misbruk av barn blant prester og biskoper i den katolske kirken.

Og på Piazza del populo har skulpturene fått stemmer:Og Benedetta, Lorenzo, Gulia og alle de andre har kanskje beseglet et eller annet fellesskap ved å feste navnene sine på denne veggen like ved Campo de Fiori? Kanskje var det noen av dem som sto på plassen utenfor parlamentet i kveldingen og demonstrerte mot korrupsjon og mot Berlusconi? De kalte seg Det tredje millenniums partisaner, og de sang og talte. Vox populi...
Å leve uten angst...?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar