torsdag 11. november 2010

Skandinaver i Roma i 150 år


Denne uken feiret Skandinavisk Forening i Roma 150 årsjubileum. Det ble gjort med poesi, musikk og visuell kunst, med taler og hilsninger og med fest i foreningens nye lokaler i Via della Lungara, ved den storslåtte Villa Farnesina i Trastevere.

Circolo Scandinavo kan jamen ha grunn til å feire. Siden foreningen ble stiftet i 1860, som en videreføring av de danske, norske og svenske boksamlingene i Roma, har den vært et møtested for noen av de fremste kunstnere Norden har fostret.Blant de mange kunstnere og "videnskabsdyrkere" som har hatt sin tilknytning til foreningen er Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, August Strindberg, Eilif Petersen, Walter Runeberg, Sigrid Undset, Carl Nielsen, Holger Drachmann, Edvard Grieg, Selma Lagerlöf, Gustav Vigeland og Georg Brandes.

Circolo Scandinavo har opp gjennom årene levd en omflakkende tilværelse i Roma, men har hele tiden vært støttet av de nordiske regjeringer og mottar nå støtte gjennom Nordisk Ministerråd.


Statssekretær Lubna Jaffery fra det norske kulturdepartementet hilste fra de nordiske regjeringene under den høytidelige jubileumsforestillingen.


I de nye lokalene i Trastevere har foreningen fire hybler som de tilbyr kunstnere fra de nordiske landene til 2 måneders opphold. Flere av kunstnerne presenterte seg under jubileumsforestillingen.

I anledning jubileet utgir det svenske forlaget Carlsson en bok, Till Rom der nordiske forfattere skriver om foreningen og Roma. Kjøp den, da vel!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar