onsdag 17. november 2010

Romas protestantiske kirkegård


I arbeiderbydelen Testaccio i Roma, langs Marcus Aurelius' mur, rett bak den kjente pyramiden til Caius Cestius fra år 12 f.Kr., ved foten av Aventinohøyden, ligger en skyggefull park med høye pinjer og sypresser. Mellom de ruvende trærne ligger rekker med gravstener ordnet i store felter og nummerert, slik at de besøkende lettere kan finne frem. Dette er Romas protestantiske kirkegård. Her hviler kjente og ukjente utlendinger fra hele verden, blant dem John Keats, Percy Bysshe Shelley og mange skandinaver.

Den protestantiske kirkegården er blitt et valfartssted for skandinaver som besøker Roma. Den er et "levende" vitnesbyrd om det skandinaviske miljøet som fantes i byen fra midten av 1800-tallet, særlig av kunstnere og videnskapsfolk. Her finnes gravsteder for både danske, svenske og finske statsborgere, foruten enkeltgraver.


Gravstedet for svenske statsborgere


Graven til den svenske "historiemaleren N.J. Olsson Blommer


N.J. Olsson Blommér: Ängsalvor


Blant de mest kjente nordmenn som hviler her er historikeren Peter Andreas Munch. Han kom første gang til Roma i 1859, der han fikk tilgang til Vatikanets arkiver. Han døde brått av hjerneslag 25. mai 1863. Graven hans blir bekranset 17. mai hvert år.


P. A. MunchP. A. Munchs grav bekranses den 17. mai hvert år.

Fremdeles begraves det ikke-katolikker på denne vakre kirkegården, og det utgis et eget informasjonsblad som forteller om nye og gamle graver i anlegget. En del av inntektene til å drive kirkegården kommer fra frivillige bidrag som legges i en egen bøsse på kirkegården. Verdt et besøk!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar