tirsdag 26. oktober 2010

Bastøy skolehjem - En gripende utstilling


På Bastøya, midt mellom Moss og Horten i innseilingen til indre Oslofjord, lå en kjent og beryktet oppdragelsesanstalt for gutter.

Guttehjem, forbedringsanstalt, djeveløy – Bastøy skolehjem hadde mange kallenavn. Det var ett av mange skolehjem som ble opprettet i Norge tidlig på 1900-tallet. Bastøy var i drift i perioden 1900 til 1953, og mange gutter i alderen 9 til 21 år har tilbrakt flere år av livet sitt der. Gjennom hardt arbeid, belønning, straff, disiplin og isolasjon skulle gutter som ble sett på som vanskeligstilte, oppdras til å bli såkalte gode samfunnsborgere.

15. desember åpner Norsk Folkemuseum sin utstilling om Bastøy. Den er et sterkt sosialhistorisk dokument.


De første tiårene var straffesystemet svært hardt, og skolehjemmet ble tidlig kritisert for behandlingen av guttene. Mange gutter forsøkte å rømme og gjøre opprør. Det største opprøret fant sted i mai 1915, hvor mellom 30 og 40 gutter bevæpnet seg med gårdsredskaper og satte fyr på låvebygningen. Politi og militære mannskaper ble satt inn for å stanse guttene.

Hvordan var det å være på skolehjem? Eller arbeide der? Hva hendte under opprøret? Hvordan forholder vi oss til temaet i dag? Gjennom film, intervjuer med tidligere elever og ansatte, fotografier, gjenstander og tekster vil publikum få oppleve et tema som både kan berøre og engasjere.


Guttene på Bastøy, samlet og klar til innsats på øya. Bilder er tatt av fotografene Berg & Høeg, Horten



Utstillingen har kommet istand i forbindelse med den norske storfilmen Kongen av Bastøy av Marius Holst som har premiere 17. desember, med blant annet Stellan Skarsgård, Benjamin Helstad og Kristoffer Joner i hovedrollene. Dette er en av de største satsingene i norsk film de siste tiårene, og forteller historien om skolehjemmet Bastøy og guttene som ble tvunget til å være der. Det er en heltehistorie, en dramatisk og spennende film, om undertrykkelse, urettferdighet og opprør. Om ungdom med utferdstrang i kamp mot det etablerte. Norsk Folkemuseum samarbeider med produsent og distributør av filmen, og rekvistitter, kostymer, filmklipp og fotografier fra filmen vil også inngå i utstillingen.

Utstillingen er finansiert gjennom støtte fra Fritt Ord og ABM-utvikling og åpner 15. desember.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar