søndag 26. desember 2010

Juledagen er sol!

Hvaler kirke julen 2010. Foto: Olav Aaraas

Juledagen er alt stille. Den lave vintersolen kaster lange skygger over kirkegården, men den enkle middelalderkirken ligger badet i sol. De fleste av gravlysene er brent eller blåst ut i løpet av natten, og det er folketomt på den øde kirkegården. Som det er hver juledag etter høymessen. Men det betyr ikke at de som ligger der er glemt. Og når vi vandrer over den knirkende snøen, tenner vi opp igjen de sluknede lysene. Snart skal det skumre, og da vil de atter funkle som stjerner i midtvintersmørket.

På mange primstaver er merket på 1. juledag en sol.. Kanskje er det rester etter en gammel hedensk solfest, like sannsynlig er det at den symboliserer Kristus som den nye rettferdighetens sol. Her nede fra Østfold heter det at hvis det ble sønnavind på julenatt, ville det bli en mild vinter. Det slår ikke til i år.


Storesand, 25. desember 2010. Foto: Olav Aaraas

På Storesand er vannet rekordlavt i høytrykket og nordavinden. Rullesteinene er isglaserte og vakre, men vannet er ennå åpent, her lengst sør mot Tisler og Skagerak. Vinteren tyder altså til å bli kald. Vi går alene og vandrer langs strendene. Kulda svir i kinnene, men sola har snudd, og vi ser konturene av en ny vår. Snøen laver ned i Sverige og på Vestlandet, men her er det ennå sparsomt. Romjulen er slutten av det gamle året, og vi begynner å tenke fremover.

I bondepraktikaen heter det:

Om det Jule-nat blæser hart,
Da skulle mange Fyrster dø med fart.

Det gjør det heldigvis ikke dette året. Tvert imot skulle det være grunn til å se frem til det nye året med forventning. Den samme bondepraktikaen sier nemlig:

Skinner Solen fuldkommelig klar,
Det betyder vist et frugtsommeligt Aar.

Juledagsmorgen skulle de se etter spor i julehalmen. Fant de et modent, fullt korn under stuebordet, betydde det en god kornhøst. Var derimot kornet grønt og umodent,  ble det "grønår". Var kornet tomt, ble det uår.
Dessverre het det også fra Agder at hvis juledagen falt på en lørdag, ville det bli lite eng og avdrått. Vi har ikke tatt testen i år...

Kjære lesere, ikke fortvil! I Sunnfjord het det at: Hvis man kan se Solen anden Juledag, saa skal Fjeldbonden faa sit Korn modent kommende Aar.

I dag leter vi ikke etter værmerke. Vi leser aksjekurser og kjøper og selger. Og mens vinterdagene stadig slår nye kulderekorder, skyver vi klimaproblemene foran oss. Kanskje kommer det en dag for reorientering?
Ha en fin romjul med Antonio Vivaldis vinter fra Vang Kirke, kjære lesere!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar