torsdag 6. januar 2011

Hellig tre kongers dag - trettende dag jul

De hellige tre konger bærer frem sine gaver. Mosaikk fra Santa Maria In Trastevere, Roma. Foto: Nina Aldin Thune


I dag 6. januar er det hellig tre kongers dag. På primstaven var den ofte merket med tre kroner eller tre mannsfigurer. Tidligere holdt mange den for å være like viktig som juledagen, og etter den julianske kalenderen var den faktisk nettopp det. Så sent som i 1753 forteller presten Thomas von Westen Angel fra Lindås at en del gamle bønder ikke feiret julen på juledagen, men utsatte den til trettendedagen og beskyldte danskekongen for å ha endret på religionen. Også andre steder i landet fortsatte de med julemat og helgefeiring på trettendedagen langt opp på 1800-tallet.

Dagen ble i mange byer feiret med stjernegutter som gikk fra hus til hus, utkledde, med en lang stang med stjerne på, og sang og fikk kakker eller andre små gaver. I nyere tid har denne dagen markert slutten på julen. Andre steder har man sverget til tjuende dag jul som den siste juledagenI hele Norden var det også vanlig å tenne trearmete lys denne dagen. Fra Danmark har man en tradisjon med å legge krutt inn i lyset. Når lyset var brent ned til kruttet, kom det et lite puff som blåste ut flammen. Dermed blåste det også ut julen for dette året. Denne skikken er man heldigvis gått bort fra.

2 kommentarer:

 1. "De hellige tre konger tre, jeg setter mine sko i T, for å se min kjæreste. Ikke på hans verste, ikke på hans beste, men i sin daglige skikkelse."

  Regle fra min barndom, for å spå om fremtidig ektemann natt til hellige tre kongers-dagen :)

  Les mer om det her: http://www.maloalo.no/side/index.php?option=com_content&view=article&id=149:hellige-tre-kongers-dag&catid=43:historier&Itemid=68

  -Riktignok er regla litt annerledes her enn jeg husker den, men det betyr jo lite :)

  SvarSlett
 2. Den var søt! Og i dag er det Kong Knut. Da skulle i alle fall jula være avsluttet! "Kong Knut kjører jula ut", heter det visst.

  Har du prøvd det med skoene? ;-)

  SvarSlett