fredag 15. april 2011

50-tallsmat i Trøndelagstunet

Ingrid Espelid Hovig åpner masstua og 50-tallskjøkkenet i Trøndelagstunet. For ei dame! Foto: Olav Aaraas, Norsk Folkemuseum



Trøndelagstunet skal vise livet på en gård på 1950-tallet, og nå åpnes muligheten til å vise tidstypisk matlaging. 12. april åpnet hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig den nye formidlingsfløyen i tunet. Her finnes både en masstu (det trønderske eldhuset) og et 50-tallskjøkken der barn og unge kan oppleve en nær fortid gjennom å se, høre, føle, smake og delta i arbeidet på kjøkkenet.

Masstu og 50-tallskjøkken
De besøkende vil få oppleve luktene, lydene, smakene og stemningen i en trøndersk masstu og i et 50-tallskjøkken. I eldre tid foregikk større matlagingsoperasjoner og klesvask i en egen masstu (bryggerhus). Et viktig trekk ved 50-tallet er at den moderne tiden gjorde sitt inntog på kjøkkenet. Da gikk masstuene ut av bruk, og innføringen av kjøkken med kjøleskap, fryseboks og elektrisk komfyr gjorde hverdagen enklere.

Prosjektansvarlig Siv Sjåland intervjues av NRK i 50-tallskjøkkenet. For ei dame, hun og!


Vi ønsker å ta publikum med på en tidsreise fra masstua til det moderne kjøkkenet (rommene innredes vegg i vegg). I masstua kan barn bake lefse på takke, vaske klær i bryggerpanne og oppleve prosessene fra eldre tid. I rommet ved siden av kokes mat på elektrisk komfyr, husmoren skryter av kjøleskapet og stapper pølser på kjøkkenbenken. Her får man være med og lage mat fra grunnen av, hermetisere kjøttkaker, vaske klær, safte og sylte.

Trøndelagstunet
Trøndelagstunet på Norsk Folkemuseum viser landbruket og dagliglivets gjøremål på en gård slik det kan ha vært i Trøndelag på slutten av 1950-tallet. Perioden var preget av store forandringer på mange områder, et tiår med nye impulser og ny teknologi som endret vaner og arbeidsmetoder, i landbruket så vel som i hjemmet. I juni 2010 åpnet bolighuset fra Stiklestad med 50-tallsinnredning og i september åpnet dyrerommene i låven fra gården Elnan. Nå kompletteres anlegget med en formidlingsfløy der vi kan vise matlaging og husstell.

Dette nye tilskuddet til museet vil være med på å binde sammen den gamle og nyere tiden på museet. Og så gøy for ungene!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar