fredag 4. februar 2011

Senvinter på kongsgården

Det er senvintermorgen på Bygdø Kongsgård, landlig med hovedstaden som bakteppe. Gavlene på driftsbygningen er prydet med kongelige monogrammer i gull. Foto: Olav Aaraas

Norsk Folkemuseum er mer enn et vanlig friluftsmuseum. Som forvaltere av Bygdø Kongsgård, driver vi et av de vakreste og mest verdifulle kulturmiljøene i Oslo, et nasjonalt kulturminne der folk fra hele byen vandrer, sykler eller svømmer året rundt. Det store området på over 2000 mål omfatter alt fra bølgende åkrer til store skogområder, gjengrodde historiske parker og strender og badeplasser. Her driver museet levende gårdsbruk, her rir ungene på ponnier om ettermiddagene og historikere og biologer arbeider med å fravriste landskapet dets spennende natur- og kulturhistorie. Bygdø Kongsgård har ført museet inn i en ny epoke og gitt en ny dimensjon til arbeidet vårt. 


I det moderne fjøset står det 60 melkekyr sammen med kviger og kalver. Foto: Olav Aaraas


I dette verdifulle området - som er under kulturområdefredning av Riksantikvaren - driver museet moderne, økologisk melkeproduksjon. Her er det full aktivitet året rundt, og mens snøen ligger kald og hvit utenfor, er det lys og varme i det store fjøset. Hvert år leverer museet 300.000 liter melk til Oslos befolkning. Fra neste år er den godkjent som økologisk.

det er viktig for oss at området skal være åpent for et bredest mulig publikum. Og i kalde vintre som dem vi har nå for tiden, samarbeider vi med Bygdøy Idrettslag om anlegg av skiløyper rundt på jordene våre. Vi åpner gjerder og grinder og jevner ut, slik at det kan anlegges brede løyper, og så rykker idrettslaget ut med løypemaskinene sine. Det er blitt rene folkevandringene på jordene våre i helger og i lyse ettermiddager. Det arrangeres både skirenn og treningskvelder for idrettslagets medlemmer, midt i byen!

 Bygdøy idrettslag er en strålende samarbeidspartner i nærmiljøet. Kongsgården skal være åpen for alle. Foto: Olav Aaraas

Nå begynner vårlyset å komme tilbake. Vi kan høre de første kjøttmeisefløytene i skogholtene. Solen er kommet høyere på himmelen og begynner å varme. Om noen uker står hele museumsområdet blått av blåveis. Kongsgården er en vakker ramme rundt museet vårt, og vi er stolt av å kunne vise den til flest mulig mennesker, året rundt. Nå er vi i full gang med å utvikle gården til et aktivt senter for undervisning og opplevelse med fokus på mennesker og natur. Disse planene skal jeg fortelle om senere. I mellomtiden lar vi solen stige videre på vinterhimmelen.

Februarsolen stiger over den gamle kongsgården. Lyset er tilbake! Foto: Olav Aaraas

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar